

## Dissemination & Implementation Research Methods and Embedded Pragmatic Trials: Strategies for Designing Studies That Inform Care for Diverse Populations

15<sup>th</sup> Annual Conference on the Science of Dissemination and Implementation in Health Walter E. Washington Convention Center, Washington, DC December 11, 2022

DURATION	AGENDA TOPIC	SPEAKERS	GOALS
8:00-8:45 am (45 min)	What are Embedded Pragmatic Clinical Trials (ePCTs)?	Wendy Weber	Welcome and introduction of agenda and objectives
			<ul> <li>Identify key considerations in the design and conduct of ePCTs and how they differ from explanatory trials</li> </ul>
			<ul> <li>Learn about the advantages and disadvantages of ePCTs, and when a pragmatic approach can be used to answer the research question</li> </ul>
8:45-9:05 am	Engaging Stakeholders	Emily O'Brien	Describe the breadth of stakeholders to engage as partners and approaches for engaging them through all phases of the study
(20 min)	& Aligning with Health System Partners		
			<ul> <li>Understand the real-world priorities and perspectives of healthcare system leaders and how to obtain their support</li> </ul>
			<ul> <li>Identify engagement practices to obtain patient and community perspectives</li> </ul>
			Highlight challenges of partnering with diverse healthcare systems
9:05-9:30 am	Objectives and Trial	Hayden Bosworth	Overview of the 3 types of
25 mins	Design: An Overview of Hybrid Designs		effectiveness-implementation hybrid trial designs and when they may be appropriate for ePCTs
9:30-10:00 am	Measuring Outcomes	Emily O'Brien	Describe methods for measuring
(30 min)			outcomes using data sources such as electronic health records (EHRs) and patient-reported outcomes (PROs)
			Discuss the integration of a health equity lens in evaluating outcomes

DURATION	AGENDA TOPIC	SPEAKERS	GOALS
10:00-10:30 am (30 min)	ePCT Design	David Murray	Learn about cluster randomized and stepped-wedge study designs
10:30-10:45 am (15 min)	Break		Networking among attendees and presenters
10:45-11:15 am (30 min)	ePCT Analysis	David Murray	<ul> <li>Recognize the analytical challenges and trade-offs of pragmatic study designs, focusing on what principal investigators (PIs) need to know</li> </ul>
11:15 am- 12:15 pm (60 min)	ePCTs in Context: Panel Discussion with Collaboratory Demonstration Project PIs	Moderator: Kevin Weinfurt  Panel: ACP PEACE: Angelo Volandes BeatPain Utah: Julie Fritz GGC4H: Margaret Kuklinski ICD-Pieces: Miguel Vazquez	<ul> <li>Introduce PIs of 4 ongoing ePCTs to reflect on the morning topics and discuss challenges, solutions, and lessons learned</li> <li>Q &amp; A with attendees</li> </ul>
12:15-1:15 pm (60 min)	Lunch		<ul> <li>Networking among attendees and presenters</li> </ul>
1:15-1:45 pm (30 min)	Pilot & Feasibility Testing	Wendy Weber	Identify approaches to evaluating the capabilities of the partner healthcare system and testing key elements of various types of interventions
1:45-2:15 pm (30 min)	Ethical & Regulatory Oversight Considerations	Stephanie Morain	<ul> <li>Learn about the regulatory and ethical challenges of conducting ePCTs</li> <li>Discuss unique needs of historically underrepresented and mistreated groups</li> </ul>
2:15-3:15 pm (60 min)	ePCTs in Context: Panel Discussion with Collaboratory Demonstration Project Pls  Break	Moderator: Kevin Weinfurt  Panel: ACP PEACE: Angelo Volandes BeatPain Utah: Julie Fritz GGC4H: Margaret Kuklinski ICD-Pieces: Miguel Vazquez	<ul> <li>Introduce PIs of 4 ongoing ePCTs to reflect on the afternoon topics and discuss challenges, solutions, and lessons learned</li> <li>Q &amp; A with attendees</li> </ul>
3:15-3:30 pm (15 min)	Dicar		<ul> <li>Networking among attendees and presenters</li> </ul>

DURATION	AGENDA TOPIC	SPEAKERS	GOALS
3:30-4:30 pm (60 min)	Assembling an ePCT Team & Writing a Grant Application	Beda Jean-Francois	Identify skills needed for a strong study team
			<ul> <li>Learn how to develop a compelling ePCT application</li> </ul>
			<ul> <li>Consider the diversity of the team, including inclusive practices</li> </ul>
			Tips from Collaboratory PIs
4:30-4:45 pm	Next Steps	Kevin Weinfurt	Final Q & A
(15 min)			Wrap-up including identifying sources for further learning